Bezár
Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt. Értem Részletek
Az Addel.hu webáruházakban a tegnapi napon 2.864.617 Ft értékű termék cserélt gazdát! Próbálja ki Ön is INGYEN >> Webáruházat indítok! <<
Kapcsolat: +36209131061 | kertembe1@gmail.com

Bergenia cordifolia - Bőrlevél

Ár: 1.530 Ft+Áfa (Br. 1.943 Ft)

A növény ELŐRENDELHETŐ!

Áprilistól elérhető a készlet erejéig.

db  
Termékadatok
Cikkszám:
1455
Rövid leírás:

Bőrlevél

A bőrlevél, másnéven bergénia (Bergenia) igénytelenségének köszönheti a népszerűségét. Az utóbbi években egyre elterjedtebb a növény talajtakaróként történő alkalmazása. Virágai üde színfoltot jelentenek a kertben. 

A növényeket 9x9cm-es cserépben adjuk!

Nem kifejlett, virágzó növényeket küldünk!


A növények évszaknak megfelelő állapotban vannak.

A visszahúzódott növények, levelek nélkül kerülnek kiszállításra.


Az egyes képeken feltüntetett növények már több éves példányok.

A kiszállított növények ideális esetben 2-3 év alatt érik el a kifejlett méretet, de többségük várhatóan már az első évben is virágzik.

Termékleírás

A bőrlevél, másnéven bergénia (Bergenia) igénytelenségének köszönheti a népszerűségét. Az utóbbi években egyre elterjedtebb a növény talajtakaróként történő alkalmazása. Virágai üde színfoltot jelentenek a kertben. 

Ázsia hegyvidékein főleg az Altáj és Szaján hegység északi északkeleti tájain honos növények a bőrlevelek, bergéniák (Bergenia), amelyek a Kőtörőfűfélék (Saxifragaceae) családjába tartoznak. Természetes élőhelyükön is kiválóan alkalmazkodtak a mostoha környezeti körülményekhez. A gránitsziklás részeken a savanyú alapkõzetet és az ezen kialakult tápanyagszegény talajt is remekül elviselik. A bergénia nevet Karl August von Bergen (1704-1759) német botanikusról kapták. Hazájukban a pörkölt leveleket teapotlónak, a csersavat tartalmazó gyökereket pedig bőrcserzésre használják.

A bőrlevelek általános leírása: 
A bergéniák rövid, vastag, elfekvő, legyökeresedő törzsű évelők. Leveleik nagyok, bőrszerűek. Ideális talajtakarók, hazánkban többnyire a szabadban is áttelelnek. Virágaik kora tavasszal, néha március eljétől kezdenek nyílni. Rövid, erős tengelyű, sűrű, bogernyőjű, tömött, virágzatuk van, amelyek színe rózsaszín, vagy piros ritkán fehér. A virágok kb.30 cm magasak. A virágzás ideje fajok és fajták szerint igen eltérő. Enyhe télen előfordul, hogy egyes példányok már decemberben nyílnak. Általában a kora tavasszal virágzók a legkedveltebbek. Ezek már márciusban elkezdenek virágozni. A virágok azonban ebben az időszakban még igen érzékenyek a hidegre, ezért ha fagyos az idő érdemes a növényt (főleg a virágokat), gyékénnyel, papírral vagy szalmával takarni. A bergeniák napsütéses helyen és félárnyékban egyaránt jól fejlődnek, ezért bátran ültethetjük őket fák árnyékába, vagy olyan helyre, ahol a fűnyírás igen nehézkes lenne. Talaj szempontjából is igénytelenek, bármilyen talajon remekül megélnek. Szárazságtűrő képességük jó. Mesterségesen kialakított tavak mellé vagy sziklekertbe is ültethetőek. Népszerűségüket igénytelenségüknek köszönhetik. A kertben több évig egyhelyben maradhatnak. Erkélyen, vagy balkonon is nevelhetőek.

B. cordifolia - szívlevelű bőrlevél:
Hazánkban népi nyelven máriatenyérnek is nevezik. Szibériában és Mongóliában honos, rizómájával lassan terjedő, örökzöld faj. Kerekded vagy szívalakú, bőrszerű, bemélyedt erezetű leveleinek levélnyele vastag, hossza akár 70 cm-t is elérheti. Igen terebélyes, akár 60 cm szélesre is megnő. Bogernyőben nyíló lilás, vagy halványrózsaszín virágai április-májusban nyílnak. A jó víztartó képességű, tápdús talajt meghálálja.

Kapcsolódó termékek
Ágyás és gyepszegély 55 mm x 1 m
A gyepszegély legfontosabb feladata az, hogy határozott módon elválassza a füvesített részeket a virágágyásoktól, a kavicsos…
Ár: 640 Ft + Áfa
(Br. 813 Ft)
Részletek
DCM MIX 2 szerves növénytáp NPK 7-6-12 + 4 MgO (25 kg)
Alkalmazható: fű táplálására, örökzöldek és cserjék tápanyagozására, zöldségfélék, lágyszárú évelők és…
Eredeti ár: 23.543 Ft + Áfa
(Br. 29.900 Ft)
Akciós ár: 22.827 Ft + Áfa
(Br. 28.990 Ft)
Részletek
Geotextília 200g/m2 2.0 méter széles
Talajtakaró textília, geotextíl. 200g/m2   Megakadályozza a talajból feltörő nem kívánatos növények felbukkanását a felszínen, így megszabadulhatunk az ágyásaink minduntalan gazolásától.  
Eredeti ár: 450 Ft + Áfa
(Br. 572 Ft)
Akciós ár: 400 Ft + Áfa
(Br. 508 Ft)
Részletek
Olasz kőzúzalék
Olasz kőzúzalékok. Mérete:8-12 mm 25 kg-os zsákban.
Ár: 2.835 Ft + Áfa
(Br. 3.600 Ft)
Részletek
Sziklakerti kő, Terméskő, Riolit szikla
Sziklakertek kialakításához, kert díszítéshez. Színe: Sárga, fehér, lila keverten. Riolit szikladarabok.
Ár: 55 Ft + Áfa
(Br. 70 Ft)
Részletek
Színes faapríték 60 liter
Kéregmentes anyag. Egyenletes szerkezet, hosszú élettartam jellemzi. Méret: 2-7 cm Kiszerelés: 60L Küll illetve beltéri dekorálásra ajánlott   1 zsák kb. 1…
Ár: 2.441 Ft + Áfa
(Br. 3.100 Ft)
Részletek
Vörösfenyő kéreg 70 liter
MINŐSÉGI FENYŐKÉREG Vörös színű,vastag szerkezetű. magas gyantatartalmú fenyőkéreg. A nagy szemű kéreg felhasználható nagyobb felületek takarására,…
Ár: 3.385 Ft + Áfa
(Br. 4.299 Ft)
Részletek