Bezár
Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt. Értem Részletek
Az Addel.hu webáruházakban a tegnapi napon 2.168.463 Ft értékű termék cserélt gazdát! Próbálja ki Ön is INGYEN >> Webáruházat indítok! <<
Kapcsolat: +36209131061 | kertembe1@gmail.com

Mészhidrát, fatörzs ápoló mész 1kg

Ár: 415 Ft+Áfa (Br. 527 Ft)
db  
Termékadatok
Cikkszám:
BG mesz2902
Rövid leírás:

Eltarthatóság: 2 év

Az építőiparban habarcs készítésére, meszelésre, kötőanyagként pigmentekhez.

A mezőgazdaságban gyümölcsfák fagy ellen védő bevonatához és kisebb mértékben trágyázó szerként.

 

Így meszezd a fa törzsét

Azoknál a gyümölcsfáknál nagyon fontos, amelyek már kora tavasszal kihajtanak, mint amilyen például a kajszi.

 Ha ezeknek a fáknak a törzsét bekenjük mésztejjel, akkor a napsütés nem indítja be túl korán a tavaszi fejlődést, így a tavaszi fagyok nem károsítják az érzékeny virágokat.

A fák meszezéséhez először is mésztejet kell keverni. A folyamat megkezdése előtt nagyon fontos tudni, hogy a mész veszélyes, ha a szemünkbe, vagy a bőrünkre kerül, így mindenképpen védőruházatban kell elvégezni a munkát. A ruhára fröccsenve fehér foltot fog hagyni, így olyan ruházatban álljunk neki, ami nem fogunk sajnálni utána. Vegyünk fel hosszú szárú gumikesztyűt, gumicsizmát és védőszemüveget, ezután pedig kezdődhet a munka.

A vízzel való hígítás mértéke dönti el, hogy mi lesz a mészből. Lehet oltott mész, mésztej vagy meszes víz. Az oltott mész egy színtelen, kristályos anyag, ami a boltokban fehér porként kerül értékesítésre, és amelyből víz hozzáadásával egy masszát kapunk. Ha több vízzel hígítjuk, akkor tejszerű folyadék lesz belőle, ez a mésztej. Ha a mésztej leülepszik, akkor tiszta, felúszó rész jön létre, amelynek a neve mészvíz vagy meszes víz. A fák törzsének meszezésre a legalkalmasabb az 5-8%-os mésztej. Ezt úgy tudjuk előállítani, hogy egy rész oltott mészhez nyolc rész vizet adunk, amit ezután hosszasan elkeverünk. Mindig csak annyit keverjünk ki, amennyit aznap fel fogunk használni, azonban az elkészült mésztejet két órán át hagyjuk pihenni, mielőtt a fán alkalmaznánk azt.

Használhatjuk a hagyományos meszelőt is az eljáráshoz, de praktikusabb, ha egy erős sörtéjű gyökérkefét választunk, mert ezzel a kéreg leváló részeit is le tudjuk szedni, így sokkal jobban be tudjuk fedni a fa törzsét a mésszel.Az elkészült mésztejet a fák törzsére és a vastagabb vázágaira kell felvinni. A fehér felület hatására a napfény visszaverődik, a vékony, fehér mészbevonat így megakadályozza, hogy a fa szövetei a napsütéses, téli órákban felmelegedjenek, éjszaka pedig lehűljenek, hiszen ez az edénynyalábok roncsolódását, és fagyrepedések, fagyfoltok keletkezését idézheti elő. A fehér törzsű fák tavasszal később melegednek fel, és 4–8 nappal később indul meg a nedvkeringésük is, tehát kevésbé vannak kitéve a tavaszi fagyok károsító hatásának.

A meszet nem kell eltávolítani a fáról, mert tavasszal az eső le fogja róla mosni. Éppen ezért érdemes a meszelést száraz időjárás esetén végezni, hogy ne végezzünk felesleges munkát. Akár több rétegben is felvihetjük, miután az első réteg megszáradt, ha igazán biztosra szeretnénk menni.

Termékleírás

A meszezésre a legalkalmasabbak a kora téli hónapok, hiszen ekkor már nem mossák le az őszi esők, tél végére pedig már ki tudja fejteni a hatását. Ráadásul a mész azért is hasznos, mert alatta el fognak pusztulni a különféle rovatok és gombák. A talajba kerülő mész pedig segít az elsavanyodott talaj mész tartalmát növelni. A vastag mészréteg azonban nem tesz jót, hiszen alatta el tudnak telelni a kártevők tojásai, és a gombák spórái, tehát ezt is, mint mindent, mértékkel végezzük.

Kapcsolódó termékek
Glialka 1,0 L
Kiemelkedő hatékonyságú totális gyomirtó permetezőszer. Folyékony vízoldható koncentrátum. A lakott  területek rendben tartásánál segít a…
Eredeti ár: 9.196 Ft + Áfa
(Br. 11.679 Ft)
Akciós ár: 7.480 Ft + Áfa
(Br. 9.500 Ft)
Részletek
Teppeki rovarölő 1,5 g
RÖVID ISMERTETÉSE Levéltetűirtó szer – szelektív – méhbarát - hatékony   A Teppeki 50 WG hatóanyaga a flonikamid, egy új hatóanyagcsoport első tagja. A…
Ár: 1.094 Ft + Áfa
(Br. 1.389 Ft)
Részletek
Vasgálic 1 kg
Vashiány kezelésére alkalmas talaj- és levéltrágya. Minden szántóföldi és kertészeti kultúrához alkalmazható. Vashiány esetén a szert…
Ár: 577 Ft + Áfa
(Br. 733 Ft)
Részletek
Vegesol Gombaölő, lemosó permetezőszer 0.2 liter
Vizes szuszpenzió-emulzió. Lemosó permetezésre és vegetációs időszakban való permetezésre is használhatjuk. Folyékony gombaölő szer.
Ár: 1.889 Ft + Áfa
(Br. 2.399 Ft)
Részletek