Bezár
Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt. Értem Részletek
Az Addel.hu webáruházakban a tegnapi napon 1.856.639 Ft értékű termék cserélt gazdát! Próbálja ki Ön is INGYEN >> Webáruházat indítok! <<
Kapcsolat: +36209131061 | kertembe1@gmail.com

Rosmarinus officinalis - Rozmaring

Ár: 1.020 Ft+Áfa (Br. 1.295 Ft)

A növény ELŐRENDELHETŐ!

Áprilistól elérhető a készlet erejéig.

db  
Termékadatok
Cikkszám:
503551
Rövid leírás:

Nagy hagyományú fűszer- és gyógynövény mely díszítő növényként is jól mutat akár kerti ágyásban, akár ablakládában.

Örökzöld leveli aromás illatúak, s bár alapvetően a mediterrán térségben van otthon, déli vagy nyugati fal védelmében, hazánkban is átvészeli a telet.

Tömött cserjéje különösen a nyári melegben kámforszerű illattal lengi be a kertet, pollenben gazdag apró virágai pedig vonzzák a lepkéket és méheket.

Illóolajban gazdag leveleit sok féle étel ízesítésére használják, pl. a sült húsok és egyes szószok elkészítésének szinte elmaradhatatlan kelléke.

A növény latin neve a párás tengerek vidékét, a mediterrán partokat idézi, ahogyan ajakos virágainak halványkék színe is.

A középkorban nem hiányozhatott egyetlen esküvői asztalról sem, azonban a hűség és a tisztaság mellett az emlékezés virágaként is tekintenek rá.

 

A növényeket 9x9cm-es cserépben adjuk!

Nem kifejlett, virágzó növényeket küldünk!


A növények évszaknak megfelelő állapotban vannak.

A visszahúzódott növények, levelek nélkül kerülnek kiszállításra.


Az egyes képeken feltüntetett növények már több éves példányok.

A kiszállított növények ideális esetben 2-3 év alatt érik el a kifejlett méretet, de többségük várhatóan már az első évben is virágzik.

Termékleírás
 

Gondozása

 

Napot és jó vízgazdálkodású talajt igényel. Mivel alapvetően száraz vidékeken él, a túlöntözésétől óvakodni kell, mert a gyökerei könnyen megrothadhatnak. A fiatal növényeket az első 1-2 évben óvni kell a gyomoktól. Védett helyen a tövek akár 4-5 évig is azonos helyen maradhatnak, de, ha némi fagykár érte őket, akkor tavasszal vissza kell metszeni az egészséges fás részig. Az öreg felkopaszodott példányokat erősen meg kell metszeni és bőséges öntözéssel kell serkentenünk fiatal hajtások növekedését. Mivel kifejezett kártevője nincs, így nem igényel növényvédelmet. Télen érdemes a tövüket mulccsal vagy fenyőgallyakkal takarni.
 

Szaporítása

 

Mivel magjainak a csírázóképessége nem túl jó, ezért érdemesebb dugványozással szaporítani.

 

Használják mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány-, és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére, illatosítására. Főleg a mediterrán konyhára; azon belül a francia és olasz ételekre jellemző.

Morzsolva forgalmazzák. Jól zárható edényben, száraz helyen kell tárolni. Mint minden áthatóan aromás fűszert, ezt is csak óvatosan szabad adagolni.

Frissen vagy szárazon a fürdővízbe áztatva illatosít és frissít.Forrázatát ideg-, és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, de a kellemetlen klimaxos érzések megszüntetésére is használják. Nyersen és szárított állapotában is használják a fürdővízek, (gyógyfürdők) illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét felfrissíti.

Kapcsolódó termékek
DCM szerves Zöldség és fűszernövénytáp 0.75 kg
DCM BIO zöldség- és fűszernövénytáp 38 % szervesanyag tartalommal NPK 6-3-12+2MgO – Minigran®Speciális szerves trágyaHatástartam kb. 75-100 nap A speciális…
Ár: 2.795 Ft + Áfa
(Br. 3.550 Ft)
Részletek
Levisticum officinale Lestyán
Levisticum officinale Lestyán Család: Apiaceae/Umbelliferae Származás: Dél-Európa Magasság: 100 cm Virágzási idő: július-augusztus Virágszín:…
Ár: 680 Ft + Áfa
(Br. 864 Ft)
Részletek
Origanum vulgare Közönséges szurokfű
Tömegesen termő illatos bokros növekedésű évelő fűszernövény. Levelei tojásdadok ép szélűek télizöldek. Lilás piros ajakos virágai összetett…
Ár: 680 Ft + Áfa
(Br. 864 Ft)
Részletek
Thymus Kakukkfű
Thymus x citriodorus Aureus - citromillatú kakukkfű Leírás: Bokros növekedésű melegkedvelő levéldísznövény. Illatos levelei sárgászöld színűek kerekdedek.…
Ár: 680 Ft + Áfa
(Br. 864 Ft)
Részletek